Emelkedik az állami víziközmű társaságoknál dolgozók bére

A víziközmű ágazatban dolgozók anyagi megbecsülése és a társaságoknál folyó munka szakmai színvonalának biztosítása érdekében idén két ütemben nő a többségi állami tulajdonban lévő víziközmű szolgáltatóknál dolgozók bére. Január elsejétől visszamenőlegesen tíz százalékos és július elsejével további öt százalékos alapbérfejlesztésre kerülhet sor az érintett társaságoknál – jelentette be V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány célja, hogy a magyar családok biztonságos ellátása érdekében fenntarthatóbbá váljon a víziközmű ágazat működése és hosszú távon biztosított legyen a minőségi vízszolgáltatás. A jogszabály lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az ellátási felelősséget és az ehhez kapcsolódó vagyont, illetve a szolgáltató társaságban fennálló tulajdonosi részesedést önkéntesen, ingyenesen átadhatják a magyar államnak. Az integrációs programban eddig tizennégy, korábban többségi önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató csatlakozott az állami szolgáltatók köréhez, ezzel az ország területének felén már az állami víziközmű-szolgáltatók látják el a víz közmű-üzemeltetési feladatokat. A tizennyolc társaság összesen több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, ezzel az állami tulajdonú cégek között a negyedik legnagyobb az országban.

Az integrációnak köszönhetően az érintett területeken kiemelt figyelem összpontosul az ellátásbiztonságra és a szolgáltatások egységes színvonalának növelésére, melynek során a szervezetek hosszú távú gazdasági stabilitásra is szert tesznek. Ez lehetőséget teremt a fejlesztési források hatékony elosztására, az egységes felhasználói eljárásrend kidolgozására és egy új víziközmű-szolgáltatói rendszer üzleti modelljének kialakítására.

Az integráció emellett kiszámítható foglalkoztatási feltételeket biztosít az érintett munkavállalók számára. A Nemzeti Vízművek Zrt. és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége között létrejött megállapodás értelmében a társaságok január elsejétől visszamenőlegesen tíz százalékos, majd július elsejével további öt százalékos alapbérfejlesztést hajthatnak végre. A béremelés mellett ebben az évben legalább bruttó 450 ezer forintos cafeteria keret áll rendelkezésére a dolgozóknak, akik az áprilisban esedékes bérfizetésekkel már az emelt fizetéseket vehetik kézhez. A bérmegállapodást a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége és az Autonóm Területi Szakszervezet is támogatta.

Nemzeti Vízművek Zrt.

2024. február 29.